Text o mzdách

Aktuality

Bezpečnostní přestávky u počítače

1. 6. 2020
Zaměstnanci, kteří pracují více než polovinu pracovní doby u počítače mají nárok na bezpečnostní přestávku. Jako potenciální riziko je považována zátěž na zrak, nikoli pracovní poloha, tedy práce v sedě. Bezpečnostní přestávky jsou v praxi mnohdy velmi podceňované. A to jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli. Není výjimkou setkat se s pohledem na obědvajícího zaměstnance u počítače s myší v ruce.

Jak je na tom s rodičovskou sousední Německo nebo Skandinávie?

28. 5. 2020

Máte ponětí, jak jsou na tom jiné Evropské země s rodičovským příspěvkem? Jak je dlouhá rodičovská dovolená a kolik rodičovský příspěvek činní?

3 tipy, jak předcházet fluktuaci zaměstnanců

25. 5. 2020
Firmy v ČR čelí vysoké fluktuaci zaměstnanců. Důvodů, proč firma ztrácí kvalitní zaměstnance, je hned několik: nízký plat, nevyhovující pracovní podmínky, špatná organizace práce, chybějící nebo malé možnosti profesního růstu ve firmě. Fluktuaci také můžou ovlivnit špatné vztahy s kolegy nebo s vedením.

Náhrada stravného se v letošním roce zvyšuje

17. 1. 2020
Jste-li vysláni zaměstnavatelem na služební cestu, máte nárok, kromě mzdy, na finanční náhrady spojené s cestováním. Náhrady se týkají občerstvení, dopravy, ubytování, a dalších výdajů spojených s cestou. K jakým došlo změnám u stravného pro rok 2020?

eNeschopenka: revoluce v byrokracii dočasné pracovní neschopnosti

17. 1. 2020
Od 1. ledna 2020 začíná fungovat elektronická neschopenka. Usnadní se tak předávání informací mezi všemi zúčastněnými stranami. Jaké výhody a povinnosti z toho plynou?

Jaké výhody přinese rok 2020 rodičům?

14. 1. 2020 | test autor
Naši zákonodárci připravili několik pozitivních změn pro rodiče. Můžete se těšit na vyšší rodičovský příspěvek o několik desítek tisíc korun, nebo na možnost dát dítě do jeslí.

Češi by uvítali, kdyby obchody byly zavřené více dní v roce

8. 1. 2020
Většina Čechů nemá problém se zavřenými obchody během svátků. Průzkum v České republice ukazuje, že Češi souhlasí se zavřenými obchody na všechny svátky a téměř třetině dotázaným by nevadilo, kdyby obchody byly zavřené i v neděli. Navzdory zákazu, Česká obchodní inspekce již udělila pokuty v součtu přes 2 miliony korun.